Gemeente Groningen steunt initiatief voor meer kruidenrijk grasland

Met een bedrag van € 15.000,- helpt de gemeente Groningen haar boeren te verduurzamen. De actie ‘1001ha’ geeft boeren korting op zaaigoed, waarmee ze 100 hectare regulier grasland kunnen omzetten naar kruidenrijk grasland. Kruidenrijk grasland is goed voor de biodiversiteit en heeft minder kunstmest nodig dan standaard grasmengsels. LTO Noord afdeling Het Hogeland is blij met deze steun. 

Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen. Het zijn veel verschillende (bloeiende) kruiden en grassen, die goed zijn voor het bodemleven en insecten. Meer insecten zorgen weer voor meer weidevogels. Het diepere worstelstelsel houdt beter water vast en zorgt voor behoud van voedingsstoffen. En er is minder kunstmest nodig, omdat vlinderbloemigen stikstof uit lucht binden.

Wethouder Kirsten de Wrede: ““Met het steunen van dit initiatief zetten we samen een stap in de goede richting om een toekomstbestendige voedselproductie tot stand te brengen. Het toont aan dat landbouw en natuur goed hand in hand kunnen gaan. We zijn blij met deze samenwerking.”

Ron Iwema, bestuurder LTO afdeling Het Hogeland: “Ik heb zelf gebruik gemaakt van deze actie. Het is een mooi initiatief om boeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met een biodiverse weide. Het advies is om geen stikstofkunstmest te gebruiken en het geeft een gevarieerder rantsoen voor de koeien. Het is mooi dat de gemeente Groningen dit initiatief steunt om de omgeving een beetje diverser te maken.”

Woon je in de gemeente Groningen? Dan kan je € 150,- euro korting krijgen voor maximaal 3 hectare per melkveehouder bestellen. Kijk op hier voor meer informatie.  

1001ha: samenwerking LTO en Urgenda
De actie ‘1001ha’ is een samenwerking tussen LTO Nederland en Urgenda. Zij sloegen in 2020 de handen ineen om boeren te helpen met verduurzamen. Inmiddels hebben meer dan 1400 boeren in Nederland gebruik gemaakt van 1001ha. Sinds april 2023 zet LTO Noord zich op lokaal niveau in voor meer hectare kruidenrijk gras.  
Aanmelden nieuwsbrief