Koeien weer naar buiten
Afgelopen woensdag zijn de koeien weer na een winterperiode in de stal voor het eerst weer naar buiten gegaan. Dat is toch 1 van de mooiste dagen van het jaar, een feestje voor die vrolijke dansende koeien. Normaal gesproken nodigen we daar familie, buren en kennissen bij uit. Echter de weersomstandigheden zijn zo gek dat we dit jaar wat ad hoc hebben besloten om de koeien eruit te laten. Jammer, maar volgend jaar weer een kans om dit te kunnen zien.

Het voorjaar is zo nat. De draagkracht van het grasland liet het weiden nog niet toe. Als er koeien zouden lopen, zou het grasland stuk gaan. Echter is het wel zo warm dat het gras wel al aan het groeien is. Er staat vanaf begin april al meer dan genoeg gras om erin te weiden, ( weidesnee) maar het was te nat. Hierdoor lopen we ons constant af te vragen: moeten we het weiden uitstellen en dan het land gaan maaien? ( maaisnede) of gaan we toch de koeien maar laten weiden en accepteren we de eventuele schade wat dit met zich meebrengt?

We hebben in ons eigen stukje ANLb land ook een pakket voorweiden. Je laat hierbij voor 1 mei de koeien op het perceel weiden en na 1 mei ligt er dan een rustperiode op tot 1 juni. Met dit pakket gaat het gras korter de rustperiode in en ook trekt de mest van de koeien  je insecten aan. Beide gunstige voorwaarden voor de weidevogel.  We waren al in overleg met gebiedscoördinator Jorian Huisman om eventuele andere mogelijkheden te bespreken.

Afgelopen woensdag hebben we toch een kans gezien, en gingen de staldeuren open. Het is weer een prachtig gezicht. Koeien in het verse gras met een mooie blauwe lucht erboven. Hollandser kan bijna niet. De koeien lopen vandaag op het perceel met voorweiden, dus aan die voorwaarde hebben we inmiddels voldaan. 
Is het een juiste keuze geweest? Dat is moeilijk te zeggen. Als we naar het grasland kijken, zien we wel dat het grasland stuk gaat, maar de koeien vreten wel weer heerlijk vers gras.
Aanmelden nieuwsbrief