Zaterdagochtend 13 april ging een gemengde groep van beheerders en vrijwilligers op pad met natuurgids en -fotograaf Wilco van der Laan. Geen zintuig bleef ongeprikkeld tijdens deze excursie door een relatief onbekend stukje Roegwold: het oerstroomgebied van de Fivel rond Woudbloem, het enige dorpje in dit uitgestrekte natuurgebied.

Dankzij de fraaie weersomstandigheden ving de dag aan rond de picknicktafels bij de voormalige aardappelmeelfabriek De Woudbloem met koffie, thee en huisgemaakte cake. Nadat iedereen was voorzien van een verrekijker om de ogen de kost te kunnen geven, begon de natuurbeleving al op het terrein van de fabriek zelf. Soorten als de huiszwaluw, zwarte roodstaart en niet te vergeten de kerkuil vinden in en om de aardappelloodsen een geliefde verblijfplaats.

Op het bosrijke terrein rond de fabriek, waar de vezeldijkjes uit de tijd dat het hier kale vloeivelden waren nog goed zichtbaar zijn, voeren tjiftjaf en fitis de boventoon. Aangekomen bij de Slochter AE vertelt Wilco over de rivier de Fivel, die zo bepalend is geweest voor dit door Staatsbosbeheer en de boeren van ANLS beheerde gebied. Daarna voert de excursie over de hogere zandgronden langs de Scharmer AE, waar langs de waterkant de dotterbloemen uitbundig bloeien en roodborsttapuit en kneu zich fraai laten bewonderen in de scoop van Wilco’s maatje Lenn.

Verderop luidt de zang van blauwborst, rietgors en sprinkhaanzanger de verandering van biotoop in: van de oude agrarische weide omzoomd door wilgen naar de uitgestrekte landen van ‘wotter, raait en lucht’. Met aan de horizon achter de Hooilandspolder het silhouet van de Juffertoren van Schildwolde en op de achtergrond het geluid van de snor, is het op de met korstmossen begroeide brug tijd om te genieten van het weidse uitzicht op het rijk van roerdomp, rietzanger en waterral.

Dan volgen de waarnemingen zich in hoog tempo op. Terwijl de kinderen zich vermaken met de kikkers en de sigaren van de lisdodde, duiken in de verte twee raven op. Een verrassende verschijning die het zojuist gespotte paartje bruine kiekendieven haast doet vergeten. Kortom, genoeg om over na te praten bij de soep na terugkeer bij De Woudbloem. En zo bracht deze mooie ochtend in april niet alleen een prachtige natuurbeleving, maar ook een gezellige ontmoeting met elkaar.

De Woudbloem
Aardappelmeelfabriek De Woudbloem werd in 1904 opgericht door een groep lokale boeren in het ‘roege’ land van Fivel en Ae’s tussen Scharmer en Slochteren. Na de sluiting eind jaren zestig stond De Woudbloem een tijd leeg, om vanaf eind jaren zeventig dienst te gaan doen als scheepswerf. Sinds 2022 is De Woudbloem in het voorjaar en de zomer een pop-up theater en natuuruitvalsbasis.
Aanmelden nieuwsbrief