“De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs”
Hoezo denk ik dan? Voor troep betaal je de laagst prijs, dat heeft geen waarde, dat is geen kwaliteit, niet duurzaam of sterk, daar betaal je de laagste prijs voor!
Voor kwaliteit moet gewoon betaald worden, het is hoogwaardig, sterk en robuust. Het produceren is een nauwkeurig proces wat tijd en vakmanschap kost, dat moet betaald worden omdat het energie kost om het zo goed te krijgen. Dit zie je terug in het dagelijkse leven, van het onderhoud van je auto, de kleding die je koopt, waar haal je de levensmiddelen en de energie die je inkoopt. Aan kwaliteit hangt een prijskaartje en je bent vaak zuiniger op iets waarvoor je meer hebt betaald.
Zo is het ook met het agrarisch natuurbeheer waar ons team zich bij Boerennatuur Midden Groningen dagelijks mee bezig houdt, het kost energie en geld om dat goed en effectief in te zetten.
Wintervoedselperceel augustus 2023
Een rommeltje is snel aangelegd en kost niet veel. Om het landschap goed in te richten is vooral samenwerking nodig, veel gesprekken en uitleg, afwegen wat past bij het gebied en de flora en fauna die er voorkomen, gesprekken met boeren en ecologen. Inzet van vrijwilligers die met een kwalitatief goede drone vliegen en ook de beschikking hebben over goede stokken voor het afzetten van nesten zijn daar een voorbeeld van, daar gebruik je geen rommel voor omdat dat goedkoop is. In het veld willen we kwaliteit zien en daar komt dan ook een goede vergoeding voor.
Dit jaar wordt er consequent gemaaid onder de wildrasters, iedere 8 tot 10 dagen, een kostbare aangelegenheid maar het brengt de kwaliteit die we graag zien, dus mag dat ook betaald worden. 

Wildraster Crangeweer juni 2024
Zo is het ook met de verschillende vormen van agrarisch natuurbeheer, als we kwaliteit willen zullen we ook een goede vergoeding geven en dat is soms wel puzzelen. Gesprekken met boeren helpen ons daarbij, en steeds aankaarten bij provincie en ministerie dat er meer budget moet naar het ANLb, gewoon omdat we de kwaliteit van het agrarisch natuurbeheer willen behouden en borgen.

Wij, Boerennatuur Midden Groningen zijn blij dat er een coalitieakkoord is, want daarmee ontstaat er meer duidelijkheid over de koers van de nieuwe regering. Onderdeel van die koers is dat ze structureel €500 miljoen per jaar wil uitgeven aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Wij zijn klaar voor de 500 miljoen die het kabinet in gedachten heeft voor permanente natuurmaatregelen, en veel van de aangesloten boeren ook, zodat kwaliteit betaald kan worden.
Menze Hofman

Aanmelden nieuwsbrief