Met een bedrag van €15.000,- helpt Gemeente Het Hogeland haar boeren (veehouders) te verduurzamen. In combinatie met een eigen bijdrage van boeren kan voor dit bedrag 100 hectare regulier grasland via de actie ‘1001ha’ omgezet worden naar kruidenrijk grasland. Kruidenrijk grasland is goed voor de biodiversiteit en het advies is om geen stikstofkunstmest te gebruiken. LTO Noord afdeling Het Hogeland is erg blij met deze steun.

1001ha: samenwerking LTO en Urgenda

LTO Nederland en Urgenda sloegen eind september 2020 de handen ineen om boeren te helpen met verduurzamen. De actie ‘1001ha’ werd en feit en inmiddels hebben meer dan 1500 boeren in Nederland gebruik gemaakt van deze actie. De actie werkt laagdrempelig: dankzij de financiële ondersteuning van donateurs zoals Gemeente Het Hogeland kunnen boeren een korting krijgen op kruidenrijke grasmengsels. Hierdoor komt de prijs in de buurt van standaard grasmengsels met meer monocultuur. Boeren leveren zelf ook een financiële bijdrage.

Sinds april 2023 is LTO Noord op lokaal niveau aan de slag gegaan om meer hectare kruidenrijk gras te realiseren. 

Kruidenrijk grasland: goed voor de biodiversiteit

Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen. Het zijn veel verschillende (bloeiende) kruiden en grassen, wat goed is voor het bodemleven en insecten. Meer insecten zorgen vervolgens weer voor meer vogels. Ook is het advies om geen stikstofkunstmest te gebruiken, vlinderbloemige planten in het grasland binden immers stikstof uit de lucht. Daarbij zorgt het diepere wortelstelsel van kruidenrijke grassoorten voor betere waterberging.   

Mooie omgeving, goed voor ons allen

Wethouder Arjen Nolles gemeente Het Hogeland: “We zien boeren graag verduurzamen en helpen waar dat kan mee. Kruidenrijk grasland verbetert de bodemkwaliteit. De bloeiende kruiden trekken ook nog eens insecten en weidevogels aan. Een mooier en gezonder Hogeland is goed voor ons allen. En dat stimuleren we natuurlijk graag.”

Ron Iwema, bestuurder LTO afdeling Het Hogeland: “Ik heb zelf gebruik gemaakt van deze actie. Het is een mooi initiatief om boeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met een biodiverse weide. Het advies is om geen stikstofkunstmest te gebruiken en het geeft een gevarieerder rantsoen voor de koeien. Het is mooi dat de gemeente Het Hogeland dit initiatief steunt om de omgeving een beetje diverser te maken.”
Meer info en aanmelding: de website van 1001ha.nl

Aanmelden nieuwsbrief