Jurtko Boerma en Joke Hellenberg-Boerma uit Rottum zijn genomineerd voor een landelijke natuurprijs van de vlinderstichting. Deze organisatie zet om jaar bermbeheerders in het zonnetje voor ecologisch beheer door de titel `BovensteBeste Bermbeheerder’ toe te kenne. De Rotummers zijn samen met vier anderen in de race voor deze titel.

Jaren geleden hebben de akkerbouwers het bermbeheer van de gemeente overgenomen langs het cerespad, het pad langs het boterdiep tussen doodstil en Rottum. Ze maaien de berm als bloemen goed zaad hebben gezet en voeren het maaisel af naar hun boerderij, waar ze er compost van maken. Zo is de berm erg geschikt voor bloeiende inheemse planten zoals de ratelaar en morgenster, en inheemse insecten als distelvlinders en vele soorten bijen.

De Boerma’s zijn als enige privépersonen genomineerd. Stemmen kan via www.vlinderstichting.nl

Aanmelden nieuwsbrief