Vrijdag 26 juli 2024, aanvang 19.30
Locatie: Schouwerzijlsterweg 1 te Mensingeweer (Gesink)
Op 14 landbouwbedrijven wordt op dit moment compost gemaakt van bermmaaisel uit de eigen regio. De CMC-methode die hiervoor gebruikt wordt, is gericht om sturend en gecontroleerd te komen tot een hoogwaardig eindproduct compost.
Jan Woudstra is kringloopboer en vanaf het begin betrokken bij Agricyling Friesland. Deze vereniging recyclet de nutriënten uit groene reststromen in coöperatief verband middels CMC compostering. Klaas Lanting van St. Agrarische Groenstations vertelt ons bij de rill wat deze procestechniek inhoudt en hoe we kunnen beoordelen of het proces volgens plan gaat. Er zijn veel onderwerpen om over te praten met elkaar: De invloed van het weer, de ondergrond, de arbeid rond de ril en het moment van omzetten: Gerben van der Steeg als procesbegeleider en Siebren Stuurman als loonwerker van de omzetmachine, maar ook de deelnemers delen hun ervaringen.
We willen bereiken dat we met elkaar onze kennis vergroten om het proces te bespoedigen. Willen we in september nogmaals een ronde doen? Er is dan meer maaisel beschikbaar. Wat zijn de valkuilen die we kunnen vermijden? Vanuit Boerennatuur Midden Groningen wordt er nu gewerkt aan een zelfstandige organisatie, provincie breed, Agricycling Groningen, om toekomstgericht onze landbouwbedrijven te verbeteren door het verbeteren van de landbouwbodems en het sluiten van kringlopen.
Programma
- Introductie door Janny Kooistra, Projectleider Boerennatuur Midden Groningen
- Jan Woudstra, kringloopboer ‘Waarom wij coöperatief composteren?
- Op locatie bij de ril: Klaas Lanting van St. Agrarische Groenstations over de procestechniek
- Ervaringen van Gerben van der Steeg (procesbegeleider), Siebren Stuurman (omzetmachine), Derk Gesink (deelnemer)
Er is veel gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan en vragen te stellen. De omzetmachine Compost Turner CMC ST300 wordt ook gedemonstreerd. Na afloop om 21.30 is er hapje en een drankje.