Pootgoedproject
Boerennatuur Midden Groningen
Pootgoed project
Het pootgoedproject is van start gegaan! Zeven deelnemende boeren hebben aangegeven met welke proeven ze willen meedoen en hoe deze proeven in het veld zullen worden uitgevoerd. Dit teeljaar zijn we begonnen met twee proeven: de ritnaaldenproef en de stikstofproef.
Ritnaaldenproef
In deze proef wordt onderzocht hoe natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen kunnen worden ingezet om de pootaardappel te beschermen tegen ritnaalden. Hiervoor worden zowel biologische als chemische middelen gebruikt met daarin een nulmeting.
Stikstofproef
Binnen dit experiment wordt onderzocht hoe aardappelplanten op een natuurlijke manier van stikstof kan worden voorzien. Hiervoor wordt een bacterie gebruikt die stikstof uit de bodemlucht kan binden en het gewas van extra stikstof kan geven.
Het pootgoedproject wordt uitgevoerd ten westen van het Hoogeland, een gebied dat onlangs met extreme regenval te maken heeft gehad. Tijdens Pinksteren viel er op sommige plekken maar liefst 90 mm water in slechts een paar uur tijd. Dit resulteerde in volle sloten, volle goten en water tussen de ruggen. Na deze hevige regenval zijn veel boeren het land ingegaan om het ‘gele goud’ te redden van een verdrinkingsdood.In het aankomende oogstjaar zullen we zien wat de gevolgen van deze hoosbui zijn geweest.
Momenteel staan bij sommige boeren de eerste planten al boven de rug, terwijl andere boeren de aardappelen nog moeten poten. We zijn benieuwd welk effect dit zal hebben op de proeven.
Veldbijeenkomst: Verduurzaming van pootaardappelteelt in Groningen
Nieuwsbericht: Effecten van compost in de pootaardappelteelt
Nieuwsbericht: Minder chemie in de pootaardappelteelt
Veldexcursie: Verduurzaming pootaardappelteelt in het Hogeland
Dit project wordt mogelijk gemaakt door: “Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”.
Flyer: Algemeen
Flyer: sabbatical year
Flyer: micronutrienten
Flyer: compost
Projecten
Kansrijk GLB
Welke kansen kan de nieuwe GLB uw bedrijf bieden?
Natuurinclusieve landbouw
Natuurlijke processen gebruiken voor hoogwaardige voedselproductie in een gezond verdienmodel voor de boer.
Verduurzaming van de pootaardappelteelt
Kringloopcoöperatie Groninger kleischil
Met een coöperatie toewerken naar kringlooplandbouw.