Uitbreiding agrarisch natuurbeheer, doet u mee?
Doet u mee?
De overheid heeft aangegeven het budget voor agrarisch natuurbeheer te verhogen vanaf 2026. Daarom zijn we nieuwsgierig waar uw kansen en mogelijkheden ziet. In Nederland, en daarmee ook in Midden Groningen zijn er grote opgaven voor biodiversiteit, water- en bodemkwaliteit en klimaat. De oplossing voor deze opgaves ligt onder andere bij de landbouwsector. Het agrarisch natuurbeheer is een subsidiestelsel die boeren helpt om maatregelen te kunnen nemen die bijdragen aan deze opgaves met een eerlijke vergoeding. Heeft u interesse om deel te nemen? Vul dan het aanmeldformulier in.
Wat kunt u doen?
Wij gaan graag met u in gesprek over welke mogelijkheden u ziet op uw bedrijf. Daarom organiseren we gebiedsbijeenkomsten en keukentafelgesprekken. Daar zullen wij de maatregelen uitleggen en toelichten welke maatregelen waar effectief zijn. De opgaves zijn namelijk niet overal gelijk. Daarom hebben we per gebied een ambitie geformuleerd.
Waddenkust en wierdenland
Waddenkust en wierdenland ligt ten noorden van de spoorlijn Groningen-Delfzijl. Kenmerkend aan het landschap zijn de wierden, slaperdijken en kwelders. Dit is een erg groot gebied met voornamelijk akkerbouw, waar onder andere pootgoed wordt geteeld. Deels is het gebied aangewezen als nutriënten verontreinigd gebied. Langs de waddenkust is er sprake van verzilting. Er bevinden zich vijf akkervogelclusters en een weidevogelcluster. 2 van de vijf akkervogelclusters zijn erg klein, hier is uitbreiding van beheer nodig om een stabiele akkervogelpopulatie te creëren. Door de uitgestrektheid van het gebied liggen ook in de andere werkgebieden de beheermaatregelen ver van elkaar verwijderd. Ambitie is om de beheer te gaan concentreren rond de slaperdijken, dit is mooi landschappelijk element dat een lint vormt langs de hele noordkust. Het weidevogelgebied bestaat uit snippers, die met elkaar verbonden, veel potentieel bieden.
Duurswold
Het Duurswold ligt ten zuiden van het Eemskanaal. Het Duurswold bestaat uit veen- en zandgrond. In het oosten van het gebied ligt een opgave om veenoxidatie te verminderen. Op de zandgronden van het Duurswold dreigt een watertekort.
Er liggen op dit moment twee akkervogelclusters, waar ook de patrijs nog voorkomt. Ambitie is om deze clusters samen te voegen. Dit betekent een uitbreiding van het akkervogelbeheer.
Centraal woldgebied
Het centraal woldgebied ligt tussen het Eemskanaal en ten zuiden van de spoorlijn Groningen- Delfzijl. In het gebied vindt akkerbouw en melkveehouderij plaats. Akkervogelcluster en drie weidevogelclusters. In de clusters nemen boeren al maatregelen om boerenlandvogels te beschermen. De huidige populatie boerenlandvogels is stabiel, om deze te laten groeien is uitbereiding van het agrarisch natuurbeheer nodig. Zodat er meer leefgebied voor de boerenlandvogels ontstaat: denk aan plasdras, kruidenrijk grasland, wintervoedselakkers, kruidenrijke akkerranden en braakpercelen.
Naast de opgave voor biodiversiteit, ligt er ook een opgave voor waterkwaliteit en klimaat. Het centraal woldgebied is (deels) aangewezen als nutriënten verontreinigd gebied. Maatregelen als 3m brede akkerranden, bodemverbetering en ecologisch slootschonen kunnen daaraan bijdragen.