Kringlopen sluiten: Boeren op ’t Hogeland versterken de bodem met bermmaaisel
Binnen het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) zijn in 2021 22 unieke projecten gestart, waaronder de pilot ‘Een coöperatieve aanpak voor het sluiten van kringlopen op ’t Hogeland’. Dit project heeft als doel de lokale kringloop te sluiten door bermmaaisel te composteren en zo de bodemkwaliteit te verbeteren. Janny Kooistra van Boerennatuur deelt haar ervaringen uit deze GLB-pilot.
Het pilotproject op 't Hogeland heeft als doel de kringlopen in de landbouw te sluiten en de bodemkwaliteit te verbeteren. Dit initiatief komt voort uit de wens van lokale boeren om duurzamer te werken en gebruik te maken van compost. In samenwerking met de gemeente en een opgerichte coöperatie zetten zij zich in om natuurlijke reststromen, zoals bermmaaisel, opnieuw te benutten.
Van afval naar grondstof
Traditioneel wordt bermmaaisel verwerkt door afvalverwerkers. Het maaisel valt dan ook onder de afvalstoffenwetgeving. Als het gecomposteerd wordt door afvalverwerkers, wordt het maaisel meestal zuurstofloos verwerkt en vermalen. Dit resulteert niet altijd in een kwalitatief beter product. "Een afvalverwerker heeft mijns inziens een andere focus, namelijk afval verwerken. De boer wil hoogwaardige compost die een bodemverbeteraar is voor de landbouwgrond. Dat zijn twee heel verschillende dingen," vertelt Kooistra.
Boeren en het agrarisch collectief hebben de handschoen opgepakt en hebben een kringloopcoöperatie opgericht. Deze coöperatie faciliteert de boeren in het proces. Kooistra: "De boer is gefocust op zijn eigen primaire werkprocessen; hij heeft niet veel tijd om alles te gaan regelen. En aan de andere kant willen semioverheden met één partij om tafel die gecertificeerd is. Daarom dus een coöperatie die de partijen ontzorgt. De coöperatie koopt dus centraal in en maakt de afspraken met de gemeentes en provincie. Vervolgens betalen de leveranciers voor het afvoeren van het maaisel, dat vormt de inkomsten van de coöperatie."
Proces- en Kwaliteitscontrole
Bij de boeren die lid zijn van de coöperatie worden de reststromen verwerkt tot compost. De boeren stellen dus hun erf ter beschikking. Om tot hoogwaardige compost te komen, moet het maaisel regelmatig omgezet worden zodat er voldoende zuurstof bij komt. Er wordt gewerkt volgens de CMC-procestechniek. De boeren die lid zijn van de coöperatie, nemen de compost dan af.