De torenvalk, vogel van het jaar 2025
Muizeneters
Zwevend boven het veld, de vleugels druk bewegend, het lijfje constant bijsturend op de wind, blijft het kopje van de torenvalk altijd strak naar beneden staan, op zoek naar veldmuizen. Zo’n biddende torenvalk is altijd weer bijzonder om te zien. Bidden is niks anders dan blijven hangen op dezelfde plek, terwijl de vleugels het werk doen. Er zijn meerdere vogelsoorten die het doen, zoals de visarend, en ook een ijsvogel kan bidden.
Torenvalken zijn muizeneters bij uitstek en het liefst eten ze veldmuizen. Ze leven bij de gratie van voldoende prooiaanbod, net als bijvoorbeeld de velduil of de kerkuil. Het zijn allemaal jagers met een voorkeur voor veldmuizen. Net als de boer zijn torenvalken erg afhankelijk van het weer. In natte jaren is er minder gewas en zijn er ook minder veldmuizen.
Uiterlijk
Het mannetje is heel kleurrijk, met een grijsblauw oplichtende kop en hele mooie kastanjebruine dekveren met zwarte stippen. De borstveren hebben allemaal verticale streepjes, wat wel een beetje doet denken aan een jonge havik. Het vrouwtje is egaler bruin en heeft meer bandage over de dekveren.
Torenvalken hebben een haaksnavel met structuur, allemaal gebouwd om de prooi goed te kunnen verorberen. Vaak trekken ze hun muizen uit elkaar voordat ze opeten, maar kleinere muizen kunnen ze in hun geheel doorslikken.
Slecht muizenjaren
Meestal hebben torenvalken een stuk of vijf jongen. Ze hebben geen grote ruimte nodig om te broeden, vaak zijn het nestkasten. Als het zonnetje schijnt, kun je de jongen leuk op een rijtje zien zitten, wachtend op de ouders die terugkomen met hun muizen. Beide ouders zorgen voor de jongen, maar het vrouwtje broedt de eieren uit.
De torenvalk heeft het in de jaren zestig, zeventig, tachtig heel moeilijk gehad door slechte muizenjaren. Ze hebben ook een knauw gehad van strenge winters. Tijdens droge jaren met veel muizen zijn de broedgevallen een stuk hoger. In 2024 was het een heel nat voorjaar en hebben maar weinig torenvalken tot broedsel kunnen komen.