Bonussoort: Koereiger
Koereiger
Koereigers zijn nooit alleen, je ziet ze altijd in groepjes van vijf of zes, soms wel tien. Het is een schitterende reigersoort. Ze zijn bekend uit natuurfilms waarin ze in Afrika op de rug van een gnoe, een zebra of een olifant staan. En dat zie je hier dus ook, dan zitten ze op een koe. Vandaar de naam koereiger, ze hebben echt een symbiose met elkaar. Je ziet ze vooral op Schotse Hooglanders, misschien omdat die wat rustiger zijn dan Herefords of Groninger Blaarkoppen.
Witte reiger
Je komt koereigers vooral tegen tijdens de doortrek, ze blijven dan hangen in de landerijen, om aan te sterken. Ze overwinteren hier nog niet, maar de verwachting is dat ze dat net als de zilverreiger wel gaan doen. Ook in de zomer zie je ze steeds vaker. Ze hebben dan een prachtig broedkleed met een flamboyante, oranje kuif en een rossige hals. In de winter zijn koereigers gewoon wit, met een gele snavel: een miniatuur van de grote zilverreiger. Maar er zijn ook overeenkomsten met de roerdomp of de kwak. Die typisch gebogen hals in de vlucht: het vliegbeeld van een koereiger, zilverreiger of roerdomp ziet er min of meer hetzelfde uit.
Symbiose
Op de mest van de koeien komen natuurlijk ontzettend veel insecten af: één brok eiwit voor de koereiger. En koeien zorgen ervoor dat prooien opgeschrikt worden, dus ook muizen, kikkers. Koereigers lopen gewoon tussen de poten van de koeien door. Dan denk je: die moet echt uitkijken, maar ze geven er niks om. Als je nu door de landerijen rijdt zie je altijd reigers lopen bij Herefords of Groninger Blaarkoppen. Die combinatie tussen grote zoogdieren en vogels is heel belangrijk.